Spådom

Att vara synsk innebär att man har en förmåga att se in i framtiden. Att kunna se och tolka olika tecken och känna in andra människor. Att känna hur de tänker och vad som har hänt i deras liv. Det innebär att en synsk person, eller medium som “de” också kallas för, kan läsa av andevärlden.

De flesta som håller på med spådom är mediala, eller i vilket fall väldigt känsliga och har en väl utvecklad intuition. Det finns dock många som lägger exempelvis tarotkort eller har en pendel för eget bruk, för att få vägledning, utan att vara varken synsk eller medial. Många anser även att vara synsk och att kunna spå är en förmåga som går att träna upp, precis som att träna på att bli snabbare i löpspåret eller lära sig att spela gitarr. Övning ger färdighet.

Vilka spår?

Det finns så kallade siare och spågummor över hela världen. De kallas dock för lite olika saker, beroende på historik och världsdel. Det kan vara schamaner, orakel, präster, magiker, trollkarlar, völvor eller medium. Det vanligaste är att alla dessa använder sig av olika hjälpmedeln eller metoder när de spår. Det kan vara att spå i kaffe eller tesump, använda sig av tarotkort, sia in i stjärnorna i form av astrologi, kasta benknotor och låta dem ge svar, titta in i en kristallkula, spå i vanliga spelkort, titta djupt in i händer och mycket mer.

Olika sätt att spå

Tarotkort

De kallas egentligen för Tarok-kortlek, men fick dagens benämning på 80-talet i Sverige. Säger du Tarok idag, så tror de flesta att du säger fel. Tarot är överlägset den mest populära spådomsformen i västvärlden idag. För att kunna spå behöver du en tarotkortlek, som innehåller 78 tarotkort. Kortleken är uppdelad i två delar. Den större “Arkanan” med 22 kort. Den delen berättar om större händelser. Den mindre “Arkanan” berättar däremot om småhändelser. Varje kort har en bestämd innebörd. Det finns flera så kallade förutbestämda mönster att lägga korten enligt. Det kan vara en enkel läggning med tre kort. Du börjar från vänster och går till höger. Kortet längst till vänster symboliserar dåtid, det i mitten nutid och det till höger framtid. Sen finns större läggningar som är väldigt populära, liknande det “Keltiska korset”. Det finns vackar tarotkortlekar att köpa i olika affärer, på nätet och det finns även appar som lägger ut kort. De flesta föredrar dock “riktiga” kort.

Änglakort

Det finns även de som tycker om att spå i så kallade änglakort. Det är budskap som kommer från änglarna. Det vanligaste när det gäller änglakort är man drar ett på morgonen för vägledning av dagen och de kortläggningar man gör handlar mycket om healing, rådgivning och kärlek.

Kartomanti

Kartomanti innebär att du spår i vanliga spelkort. Den här kortkonsten var mer vanlig förr, innan de vackra tarotkorten fick sin inträdelse på 1500-talet.

Kortens betydelse:

  • Hjärter förknippas med vattenelementet. Hjärter står för kärlek, vänskap, lycka och hemmet. När du får hjärterkort, så är de generellt bra kort.
  • Ruter förknippas med jordelementet. Ruter står för karriär och pengar. De är också angenäma kort att få oftast.
  • Klöver förknippas med eldelementet. Klöver står för affärer, ambition och vad man kan göra. Klöver är generellt sett bra kort, men anses som “dåliga” av vissa, då det innebär att du behöver anstränga dig på sakerna som kommer fram bland dessa kort.
  • Spader förknippas med luftelementet. Spader står för skvaller, utmaningar, budskap och problem. Det finns många negative tankar och känslor bland dessa kort.

Utöver den här kortfattade beskrivningen av korten, så finns det en individuell innebörd för varje kort. Vill du veta mer så finns det en massa littertur kring Kartomanti på nätet bland annat.

Tasseografi

Tasseografi är att spå i kaffesump eller i kokta teblad. Det är dock vanligare med kaffe än te. Då gör du följande: Koka grovmalda kaffebönor. Häll upp kaffet i en stor rund kopp med ett stort öra, det vill säga ett stort handtag. Kaffet ska helst drickas, men det är inget måste. När koppen är tom kan sumpen börja att synas. Olika figurer träder fram i sumpen och nu kan dessa börja att tolkas. Handtaget på koppen är din vän. Figurerna som hamnar närmast “örat”, påverkar dig mest och genast. Koppens ovankant är nutid och längre ner blir framtid. Här ska du få några exempel på tasseografiska symboler och deras betydelse. Ankare betyder framgång i karriären. Sax är gräl hemma. Orm, se upp för en fiende. Klocka betyder goda nyheter. Hjul innebär pengar. Kryss är otur. Nyckel, då öppnas en möjlighet eller en hemlighet kommer fram.

Pendel

De vanligaste pendlarna finns i trä, silver eller kristall. De kan vara utformade som droppar, bollar, kon eller spiraler. Det går även att göra sin egen kristall. Du behöver då ett snöre, eller en kedja som är mellan 15-20 cm lång. Sätt fast en ring i ena änden. En del använder sin pendel för att känna av balans, kontra obalans i kroppen. Då håller man pendeln strax ovanför kroppen och går sakta från huvudet ner mot fötterna. Beter sig pendeln “annorlunda” någonstans på kroppen? Då kan det vara en blockering i ett chakra. Det vanligaste sättet att “kommunicera” med pendeln är att när den roterar medurs så är svaret “ja” och roterar den moturs är svaret det motsatta, nämligen “nej”. Du kan ställa ja eller nej frågor, samt hålla pendeln ovanför en så kallad pendelkarta för att få andra svar. Kartan kan innehålla bokstäver och siffror. Det går att skriva ut pendelkartor från olika sidor på internet.

Kiromanti

Kiromanti är en gemensam benämning för handläsning. Den vänstra handen avslöjar personens nedärvda karaktärsdrag, medan den högra visar den personliga individualiteten. När du spår i händer, börjar du med att studera handens form. Är handen bred, kortfingrad och kraftfull? Då är det “elementärhanden och “idealhanden” som sägs tillhöra en praktisk estet. Har handen en innåtvänd tumme så tyder det på inåtvändhet. Är tummen däremot utåtvänd, så tyder det på stark personlighet. Långra fingrar, det vill säga att fingrarna är längre än handflatan, tyder på att du är känslig och intelligent. Korta fingrar innebär motsatsen. Har du markerade fingerleder, så är du en logisk och metodisk person. Spetsiga fingrar sitter på en fantasifull person, medan trubbiga fingertoppar tyder på förnuft. Släta fingrar betyder intuition och stora fingrar visar på envishet. Sist, men inte minst, utspridda fingrar är tecken på självständighet.

Kristallskådning

I många fantasy filmer syns en klok trollkarl med sin “käpp”, tillika spåstav och sin kristallkula. Eller så kliver karaktären in i ett tält, där en klok spådam sitter med sin stora glaskula. Kristallskådning är en spådomsmetod som har använts många gånger genom historien. Kristallskådning sker inte bara i kristallkulor, som man kanske tror, utan även i speglar och I vattenpölar. Det viktiga är att det blänker. Ska du spå i en kristallkula, så ska enbart du ha vidrört kulan. Annars så kan man förstöra känsligheten. De som spår i kristallkulor förklarar det med att du ser syner i glaset. Det kan vara vita dimmor, som betyder goda nyheter och glädje. Det kan även vara svart dimmor. De innebär motsatsen, det vill säga illavarslande och dåligt. Dyker färgerna violet, grönt och blått upp så är det tecken på lycka och glädje. Ser du däremot färgerna rött, orange och guld, så betyder det fara, problem, svek och sjukdomar. Detta enligt de som använder en kristallkula att spå i. Tycker du att det verkar otäckt, råds du till att avstå att prova.

Astrologi

Hur ofta läser du ditt horoskop i tidningen medan du äter frukost? Stämmer det? Många blandar ihop astrologi och astronomi. Fram till medeltiden var det samma disciplin, men sedan ändrades det. Astronomi är läran om himlakroppar och världsrymden. Astrologi däremot, bygger på den gamla tron att man kan förutspå vad som ska hända i framtiden, genom att studera stjärnornas och planeternas rörelser. Vilket stjärntecken du är född i beror på i vilket stjärntecken solen stod när du föddes.

De olika tecknen är indelade i olika element.

  • Eld står för handling. Till eld hör vädur, lejon och skytt.
  • Jord står för det materiella. Till jord hör oxe, jungfru och stenbock.
  • Luft står för tankar och idéer. Till luft hör tvilling, våg och vattuman.
  • Vatten står för känslor. Till vatten hör kräfta, scorpion och fisk.

Det går att beställa individuella horoskop från olika ställen. Som med all spådom finns det alltid seriösa och oseriösa utövare. Lär dig så mycket du bara kan själv, innan du gör en beställning. Lyssna även till ditt eget sunda förnuft.

Lära sig att spå själv

Använd din nyfikenhet för att lära dig mer. Läs mycket om den spådomsform  som intresserar dig och prova dig fram försiktigt. Övning ger färdighet, så är det med allt. Det är dock väldigt viktigt att aldrig spå någon annan innan du har lärt dig grunderna själv. Glöm inte heller att all spådom sker av kärlek, inte med onda avsikter. Spådom får inte missbrukas eller användas i någon form av makt mot någon annan.